Inkontinencia

Kipróbálom

Inkontinencia

Vizeletinkontinencia

A vizeletinkontinencia akaratlan vizeletvesztést jelent.
Ez a probléma világszerte minden 15. embert érint, de a jelenlegi kezelési eljárások továbbra is többnyire vagy invazívak vagy megbízhatatlanok.

A vizeletinkontinencia formái ugyanolyan változatosak, mint az okaik. A tünetek jelzik az inkontinencia típusát.
A hólyaggyengeség gyakori probléma, amely minden korosztályt érinthet – akár nőket, akár férfiakat. A "gyenge hólyag" okai általában nagyon eltérőek, és az izomrendellenességektől az idegpályákon keresztül történő ingerületátviteli problémákon át a nem-specifikus változásokig terjednek.
A vizeletvisszatartási problémákat a tünetek alapján csoportosítjuk, amelyek közül a leggyakoribbak a stressz-, a késztetéses (sürgető), vagy kevert inkontinencia.

Terheléses/stressz inkontinencia
Ha köhögés, tüsszentés, nevetés, ugrálás és egyéb mozgások – azaz fizikai stressz – akaratlan vizeletvesztéshez vezetnek, a medencefenék izmai és a záróizom rendszerint gyengék. Ennek eredményeként a húgycső kimenetét többé nem tudja megbízhatóan lezárni. A megnövekedett fizikai terhelés, stressz (innen ered a név) nyomásnövekedést okoz a kismedencében, és így a hólyagban is. Ez a megnövekedett nyomás azután legyőzi a legyengült záróizom rendszert: a vizelet ellenőrizetlenül elfolyik.

A stressz vizeletinkontinencia fokozatai:
1. fokozat: köhögés, tüsszentés, nehéz tárgyak emelése vagy cipelése esetén (erős nyomásnövekedés a hasban)
2. fokozat: járás és futás vagy felkelés és leülés közben (mérsékelt nyomásnövekedés a hasban)
3. fokozat: fekve is (nagyon enyhe nyomásnövekedés a hasban)
Az ok gyakran a medencefenék izomzatának gyengülése, például hüvelyi szülés, műtétek és/vagy degeneratív folyamatok, mint pl.hormonhiány menopauzában (menopauza) vagy általános izomsorvadás idős korban. Ezenkívül a méh megereszkedése nem ritkán inkontinenciával jár. Fiatal és középkorú hölgyekben ez a vizeletinkontinencia fordul elő leggyakrabban.
Mindkét nemnél a hólyagra nehezedő, az elhízás okozta többletsúly okozhat még inkontinenciát.
A stressz inkontinencia férfiaknál a húgycső felső részének vagy a húgyhólyagnyaknak sérülése miatt, főként prosztataműtét után léphet fel. Férfiakban és nőkben egyaránt ronthat a betegség állapotán az elhízottság, mivel így több teher nehezedik a húgyhólyagra.
A PelviPower™ tréning kiváló megoldás lehet a stressz inkontinencia tüneteinek csökkentésére

Késztetéses/sürgető inkontinencia
Jellemzője az erős vizelési inger, hirtelen jelentkezik, és önkéntelen vizeletszivárgás kíséri, ha valaki nem ér azonnal a WC-hez. Ennek okozója a hólyagizomzat, mely a sürgető inkontinencia esetén túlérzékenyen reagál, és önkéntelenül összehúzódik, pl. hólyaggyulladás esetében, vagyis a húgyhólyag akkor húzódik össze, amikor nem kellene. Hólyagtréninggel megtanulható az inger megjelenését követő vizelés késleltetése.

Kevert inkontinencia
Előfordulhat akaratlan vizeletvesztés mind a vizelési ingerrel, mind a fizikai erőfeszítéssel kapcsolatosan. A kevert inkontinencia során a késztetéses és stressz inkontinencia együttesen jelentkezik. Különösen idős korban gyakran több ok is lehet, amelyeket nem mindig könnyű diagnosztizálni.


Széklet inkontinencia

A folyékony vagy szilárd széklet ellenőrizetlenül távozik. Az érintettek gyakran nem is tudnak különbséget tenni a széklet és a bélgázok között. A vizelet inkontinenciához hasonlóan a széklet inkontinencia esetében is számos ok lehetséges: kiváltó okok lehetnek a záróizom károsodása, neurológiai betegségek, mint az Alzheimer-kór és a sclerosis multiplex, de az aranyér vagy egy akár egy bélműtét is kiváltó ok lehet.


Az inkontinencia kezelése

A korábbi terápiák elsősorban gyógyszerkészítményekre, különféle formájú pelenkákra és betétekre, sebészeti beavatkozásokra és invazív kezelésekre vonatkoztak.
Stressz inkontinenciaban, de néhány késztetéses inkontinenciában szenvedő betegnél is azonban a medencefenék edzés az első terápia. A tréninget mindenképpen szakértői irányítás mellett kell elsajátítani, ellenkező esetben előfordulhat, hogy rosszul hajtják végre és nem lesz eredmény, ráadásul rosszul történik a beidegződés.Éppen azért, mert a medencefenék izmait nem könnyű edzeni, különösen kezdetben, akkor a biofeedback, vagyis a visszacsatolás a stimuláció támogatására, az önérzékelés megtanulására jól használható.
Ritkábban alkalmaznak olyan gyógyszereket, amelyek javíthatják a húgycső záródási funkcióját, azonban tényként kijelenthető, egyelőre sajnos nincs olyan gyógyszer, amely akár nőknél, akár férfiaknál meg tudná gyógyítani az inkontinenciát. Ha az inkontinencia enyhe, típusa késztetéses, akkor a tünetek gyógyszeresen kezelhetők, enyhíthetők, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, a gyógyszereknek lehetnek mellékhatásai, ezért azokat csak az orvos utasítása szerint lehet szedni.

Ha a szokásos konzervatív kezelési lehetőségek kimerültek, ha azok nem segítenek, akkor műtét is lehetséges. Súlyos esetben a teljesség igénye nélkül a következő urológiai, sebészeti beavatkozások lehetségesek:
  • Hüvelyplasztika
  • Prosztata műtét
  • Szalagműtétek
  • Művi záróizom beültetés

A legmegfelelőbb és legígéretesebb terápiát a kezelőorvos választja ki, azonban az is tény, hogy minden műtét kockázatokkal jár, így azt alaposan meg kell fontolni.

Késztetéses inkontinencia esetén, bármilyen megdöbbentően is hangzik, viselkedésterápia is segíthet, a húgyhólyagot bizonyos időközökhöz lehet "szoktatni" az ürítéshez. A hólyag meghatározott időközönkénti kiürítésével pontosan ehhez a ritmushoz alkalmazkodik, és "elfelejti" a késztetést ezen időpontok között.Hasznos információ, hogy a vizelési inger gyakorlatilag soha nem tart öt percnél tovább. Ezeket a perceket kibírva, "megnyerhető a csata"!

További lehetőségek:
Egyeztetve a kezelőorvossal érdemes lehet kipróbálni a "gyógynövénypatika" természetes házi gyógymódjait is – különösen azért, mert a mellékhatások többé-kevésbé kizártak. Például a gyógyteák fogyasztása elősegítheti a tünetek enyhülését.

Egészséges étrend: Magas rosttartalmúnak kell lennie (például teljes kiőrlésű kenyér vagy hüvelyesek), és naponta rendszerességgel történő gyümölcs és zöldség fogyasztása. Ide tartozik a rendszeres és megfelelő folyadékbevitel is. Sok húgyhólyaggyengeséggel küzdő ember azt gondolja: "Ha kevesebbet iszom, kevesebbet kell wc-re mennem." De ez nem igaz. Mert: Az ivás általában támogatja a veseműködést. A kevesebb folyadék töményebbé teszi a vizeletet, és még jobban irritálhatja a hólyagot.Ideális esetben szénsavmentes vizet, gyümölcslevet és lágy gyógyteákat igyon. Vannak vizelethajtó italok, mint pl. a kávé, a koffeintartalmú tea vagy az alkoholok, ezeket jobb kihagyni az étrendből.

Az elhízás: Az inkontinencia másik fő kockázati tényezője a túlsúly. A hasi zsír megterheli a medencefeneket és a hólyagot. Azok, akiknek sikerül csökkenteni a súlyukat, nagyobb eséllyel tudják kordában tartani a hólyaggyengeségüket. A megfelelő ütemű fogyást és a tünetek enyhítését a helyes étrenden túl, a testmozgás és a sport segíti. Számos sportág, például az úszás, a kerékpározás, a jóga vagy a Pilates természetesen erősíti a medencefeneket. Az ideális testsúly értékének ellenőrzésére szolgálnak a különböző táblázatok, illetve kalkulátorok, amelyek közül az egyik legismertebb a testtömeg index mérésére szolgáló BMI kalkulátor.
Ha enyhe az inkontinencia, akkor a tünetek csökkenthetők, vagy akár meg is szüntethetők egyszerűen az egészséges életmóddal.
Az inkontinencia kezelhető.

Valamennyi inkontinencia típus esetében - amennyiben nincs idegi sérülés - legyen szó megelőzésről, vagy terápiáról, megoldást jelenthet a gátizomzat, medencefenék-izomzat megerősítése a PelviPower™ tréning segítségével.

Fájdalommentes

PelviPower™ intim egészség,
műtét, invazív beavatkozás nélkül.

Fenntartható egészség

PelviPower™ ha kevés a szabadideje. A rövid és hatékony edzések illeszkednek a stresszes hétköznapokba.

Javuló életminőség

A medencefenék edzésével, erősítésével nemcsak a tünetek hanem az okok is megszűnnek.

Kipróbálom a PelviPower™ tréninget
Bejelentkezés telefonon: (+36) 20 290 1229