Inkontinencia kezelés

Kipróbálom

Inkontinencia kezelése

Elsőre hihetetlennek hangzik, de bevallottan a lakosság kb. 10 százaléka érintett, többségében ugyan a nők (főként szülés után, vagy változókorban és utána), de nagyon sok férfi is küzd a problémával (pl. a prosztata gyulladása, vagy prosztataműtét után). Nem nehéz kiszámolni, hogy ez Magyarországon nagyságrendileg 1 millió embert jelenthet, ennyi embernek van akaratlan vizeletvesztése, inkontineciája.

Az inkontinenciának számos oka lehet – például a medencefenék izomzatának gyengesége, húgyúti gyulladás vagy menopauza, vagy a prosztata eltávolítása után kialakuló helyzet. Mivel az inkontinencia kezelése alapvetően annak formájától függ, ezért fontos a helyes diagnózis, ami után meghatározható a megfelelő egyéni terápia.Az inkontinencia formájának meghatározásához szükséges minden az akaratlan vizeletvesztéssel összefüggő információ, fontos tudni, hogy az mennyire súlyos, illetve, hogy milyen helyzetben fordul elő.

A legtöbb esetben az inkontinencia kezelhető vagy akár gyógyítható. Ahhoz, azonban, hogy terápia sikeres legyen, ismerni kell, hogy milyen típusú a vizeletinkontinencia, hiszen az alkalmazott terépia is ettől függ:

Terheléses/stressz inkontinencia
Terheléses inkontinencia esetén általában az elsővonalbeli kezelés a medencefenék edzése. Ez történhet intimtornával, elektrostimulációval, vagy magnetoterápiával. Ritkábban alkalmaznak olyan gyógyszereket, amelyek javíthatják a húgycső záródási funkcióját. Ha ez nem segít, segíthet egy szalag, vagy háló műtéti behelyezése a húgycső alá, illetve más műtéti megoldások is célravezethetnek.

Az erős medencefenék segíthet nagyobb súlyok emelésében is, vagy a krónikus köhögés esetén. A medencefenék izmait erősíthetők célzott medencefenéki gyakorlatokkal, amihez nagy segítséget nyújt a biofeedback, azaz a visszacsatolás, ahol egy moniotoron követhető a helyes gyakorlás.

Kipróbálom a PelviPower™ tréninget
Bejelentkezés telefonon: (+36) 20 290 1229
Késztetéses/sürgető inkontinencia
A medencefenék edzése a kényszerinkontinencia esetén is sokat segíthet. A húgyhólyag rendszeres edzése mindenekelőtt segít a késztetéses inkontinencia csökkentésében, a túlműködő hólyagot javításában. Ha a gyógyszeres kezelés nem jár eredménnyel, akkor a legvégső megoldás a sebészeti eljárás, mint például az idegstimuláció, illetve a hólyag műtétei.

Hólyaggyengeség esetén sokat segíthet a szokások megváltoztatása. A kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód sok esetben pozitív hatással van a húgyhólyag egészségére, és segít megelőzni az inkontinencia kialakulását. Ezek közül különösen fontos:
 • Kellő mennyiségű folyadék fogyasztása
 • Az alkohol és koffeintartalmú italok csökkentése
 • Kiegyensúlyozott étrend
 • Fizikai aktivitás
 • A hólyag edzése

A sebészeti beavatkozást általában csak akkor veszik fontolóra, ha az összes többi terápia kimerült, és nem járt sikerrel.Az inkontinenciaterápia részeként lehetséges sebészeti beavatkozások közé tartozik a mesterséges záróizom behelyezése, a keresztcsonti ideg stimulációja vagy a vizelet elvezetése.


Összegezve elmondható, hogy az inkontinencia kezelés az alábbi csoportokra osztható:
 • Életmódváltás
  Ide tartozhat a testsúly csökkentése, a vízhajtó és alkoholos italok fogyasztásának csökkentése, vagy elhagyása (ez természetesen nem jelenti a folyadékbevitel csökkentését)
 • Medencefenék edzése, gátizomtorna
  Lényeges, hogy a megfelelő izmok tornája, edzése történjen, erre érdemes valamilyen visszajelzést (pl. biofeedback) igénybe venni, a rosszul elsajátított torna, nemhogy nem használ, hanem még árthat is. A PelviPower™ tréning hatékony segítséget nyújthat a megfelelő edzés elsajátításában és a megfelelő izmok edzésében.
 • Inkontinencia gyógyszeres kezelése
  Egyes esetekben, főleg a sürgető inkontinencia esetén van lehetőség gyógyszeres kezelésre, ezt mindenképpen urológussal kell egyeztetni
 • Műtét
  Ha az előzőek nem vezetnek eredményre, akkor az urológus tanácsára a műtéti eljárás oldhatja meg a problémát

Valamennyi inkontinencia típus esetében - amennyiben nincs idegi sérülés - legyen szó megelőzésről, vagy terápiáról, megoldást jelenthet a gátizomzat, medencefenék-izomzat megerősítése a PelviPower™ Biofeedback és magnetoterápia segítségével.
Kipróbálom a PelviPower™ tréninget
Bejelentkezés telefonon: (+36) 20 290 1229

Fájdalommentes

PelviPower™ intim egészség,
műtét, invazív beavatkozás nélkül.

Fenntartható egészség

PelviPower™ ha kevés a szabadideje. A rövid és hatékony edzések.

Javuló életminőség

A medencefenék edzésével, erősítésével nemcsak a tünetek hanem az okok is megszűnnek.

Kipróbálom a PelviPower™ tréninget
Bejelentkezés telefonon: (+36) 20 290 1229