Blog

Kipróbálom

Inkontinencia változókorban

Inkontinencia változókorban
A vizelet inkontinencia nőknél többnyire szülés után, illetve a menopauza beálltával alakul ki.

A menopauza során sok minden megváltozik a nő testében. Megváltozik a hormonháztartás és megszűnik a menstruáció. Az olyan tipikus panaszok, mint a hőhullámok, az álmatlanság, vagy az izzadás, szinte mindenkinél előfordulhatnak. Ezeken a jól ismert tüneteken kívül azonban sok nőnél vízelettartási problémák is jelentkezhetnek. Ez mondhatni "természetes" a menopauza idején, de nem múlik el magától. Az esetek túlnyomó többségében azonban megfelelő terápiával gyógyítható. 

Általában elmondható, hogy az inkontinencia népbetegség, a lakosság közel 10 százaléka érintett, közülük is többségében a nők, ami persze nem jelenti azt, hogy ez kizárólag "női betegség" lenne. Az inkontinencia, illetve ez az állapot úgy az érintettek, mint a környezete, illetve a tágabb értelemben vett közösség számára is komoly lelki, sőt anyagi problémát jelent, a beteg szégyenli magát, inkább nem beszél róla, nehogy megbélyegezzék.

A hólyaggyengeség viszonylag gyakori probléma, különösen a 65 év feletti nőknél, amelyet az érintettek nagyon kellemetlennek találnak, és ezért gyakran nem foglalkoznak vele. A nők inkontinenciája többféleképpen alakulhat ki. Az októl függően a legtöbb esetben jól kezelhető.
A hólyaggyengeség minden tizedik nőnél jelentkezik, különösen a menopauza után. Az orvosok becslése szerint azonban sokkal magasabb a be nem jelentett esetek száma, és a nők akár 60 százaléka is szenved inkontinenciától. Több háziorvos is arról számolt be, hogy betegei nagy hányada magától sosem említené ezt a problémát. A nőknél az inkontinencia gyakoribb a tiszta stresszinkontinencia vagy a kevert inkontinencia, mint a stressz és a sürgető inkontinencia kombinációja.
A nőknél a hólyaggyengeség egyik leggyakoribb oka a medencefenék gyengesége. Nemcsak a menopauza és az ebből eredő ösztrogénhiány, hanem a terhesség, a szülés és az elhízás is kedvez a gyenge medencefenék kialakulásának, ami inkontinenciához vezet. Ezenkívül a gyenge medencefenék a hüvely és a méh megereszkedéséhez vezethet a medencében. Ez megváltoztatja a hólyag anatómiáját és egyben működését. Ez stressz- és sürgető, vagy kevert inkontinenciához is vezethet.
Az inkontinencia terápia az inkontinencia okaira épül.
A kezelések egyik legfontosabb eleme, az idejekorán elkezdett kezelés, amelyet elsősorban konzervatív módon, nem invazívan, azaz beavatkozásmentesen kell elkezdeni.
Vannak azonban magasabb szintű terápiás lehetőségek az inkontinencia kezelésére, amelyeket az orvosok javasolnak a legtöbb érintett számára.
Ezek közé tartozik például a PelviPower tréning, amely kétféle kezelést tartalmaz. Az aktív gátizomtornát, azaz a biofeedback tréninget - ez az önérzékelést is segíti, valamint a passzív, - nem invazív! - mágneses izomstimulációt.
A medencefenék edzése, különösen a nők esetében, döntően hozzájárul a hólyag erősítéséhez. Nőként nem lehet elég korán elkezdeni a medencefenék izomzatát erősítő  gyakorlatokat, és ez elengedhetetlen része az időskori vizeletinkontinencia megelőzésének. Főleg, ha több gyermeket szült, érdemes a szülés utáni PelviPower tréning után otthon is folytatni az edzést.

A kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő folyadékbevitel és a rendszeres testmozgás, valamint a medencefenéket erősítő gyakorlatok megelőzhetik a hólyaggyengeséget.